Prozirni aparatić za zube je idealan za odrasle pacijente koji žele izravnati zube, bez vidljivih žica i bravica. Prozirni aparatić za zube se posljednih godina sve češće koristi umjesto klasičnog fiksnog aparatića. Njegova uspješnost dokazana je na milijunima zadovoljnih pacijenata diljem svijeta, posebno u SAD-u gdje je najpopularniji. Namijenjen je prvenstveno odraslim pacijentima s blažim nepravilnostima u položaju zuba. Postupak izrade počinje pregledom i panoramskim snimanjem zuba. Slijede fotografije i otisci koji se šalju na analizu. Za svakog pacijenta individualno izrađuje se plan terapije i procijenjuje njena dužina. Za pacijenta se izrađuje serija posebnih prozirnih aparatića koje se nose u razdobljima od 2-3 tjedna, nakon čega se promijene slijedećim iz serije. Svaki aparatić pomiče zube za cca 0,3 mm, sve dok ih ne dovede u željeni položaj predviđen analizom.
Aparatić se nosi 22 sata dnevno, odnosno skida se samo za vrijeme jala i pranja zubi. Puno je ugodniji za nošenje od fiksnog aparatića sa bravicama i potpuno je nevidljiv. Razvija sile koje su manje u odnosu na aparate sa žicom, pa prozirni aparatić za zube nije predviđen za korekciju većih nepravilnosti u međučeljusnim odnosima. Idealan je za estetska rješenja u području prednjih zuba. Prozirni aparatić za zube dozvoljava bolje održavanje higijene u odnosu na fiksni zbog mogućnosti skidanja. Zbog toga nema upale desni koja je kod fiksnog ortodontskog aparatića vrlo česta. Također, pojava karijesa za vrijeme terapije je u odnosu na fiksni aparatić daleko manja. No, ukoliko ga pacijent skida prečesto, izostat će rezultati. Zbog toga je suradnja pacijenta i njegova svijest o potrebi stalnog nošenja aparatića ključna za uspijeh ove terapije.

Prozirni aparatić za zube i statistika

Provedeno je istraživanje među pacijentima koji su koristili prozirni aparatić za zube u razdoblju od 3 do 6 mjeseci. REZULTATI: 78% ispitanika bile su žene. Najviše pacijenata (44%) je bilo između 20 i 30 godina starosti. 83% ih se naviklo na svoj prozirni aparatić za zube u roku od tjedan dana. 35% ih nije imalo nikakve bolove, a 54% samo vrlo blagu bol dok su nosili aparatić za zube. Ova bol je obično trajala 2 do 3 dana nakon promjene aparatića. 46% pacijenata nije imalo nikakvih govornih teškoća. 93% ih se osjećalo tako sigurno s aparatićem da ga više nisu ni primjećivali.Većina nije primjetila nikakvo smanjenje oralnoj prostora (76%), odnosno iritacije jezika ili sluznice (70%). Svega 6% pacijenata je navelo iritacije. 44% pacijenata je navelo poteškoće žvakanja, uglavnom zbog toga što su zubi bili osjetljivi na pritisak ili su im komadići hrane upadali u privremene razmake. Probleme sa čeljusnim zglobom u smislu škljocanja i preskakanja je navelo 8% pacijenata, koji su te probleme imali i prije prozirnog aparatića. Nitko od pacijenata nije imao bolove u čeljusnom zglobu. U vrijeme ispitivanja, 89% pacijenata je bilo iznimno zadovoljno s napretkom terapije.

Prozirni apratić za zube – cijena

Cijena prozirnog aparatića za zube izrazito varira ovisno o težini anomalije, obzirom da je za teže slučajeve potreban veči broj aparatića. Generalno, cijene su kod nas puno niže nego kod naših europskih susjeda. Tako, prozirni aparatić za zube u EU prosječno stoji između 3.000€ i 7.800€ ovisno o težini slučaja, dok se u SAD u cijene kreću između 3.000$ i 9.000$. U Škodadentu ( Rijeka) možete prozirni aparatić za zube dobiti već od 3.500kn ( 460€ ), dok je prosječna cijena aparatića oko 11.500kn ( 1.500€ ). Aparatić se može plaćati u ratama. Kod ove vrste ortodontske terapije su kontrole smanjene na minimum, pa nije rijetkost da po prozirni aparatić za zube pacijenti dolaze i iz inozemstva. ( Slovenija, Italija, Austija, Švicarska, UK… )

Koliko će koštati moj prozirni aparatić za zube?

Obzirom da je cijena za svakog pacijenta različita (ovisno o težini slučaja) potreban je otisak zuba koji se šalje na analizu ( 750 kn ). Rezultat daje broj aparatića potrebnih u danom slučaju i tek tada možete znati konačnu cijenu terapije. Škodadent nudi besplatni pregled i konzultacije gdje možete saznati da li ste kandidat za aparatić, te približnu cijenu. Pacijenti koji se odluče na prozirni aparatić za zube, analizu ne plaćaju, već je ona u cijeni. Terapija je plativa u mjesečnim obrocima. Iskoristite besplatne konzultacije i dogovorite već danas svoj termin na +385 51 263 766 ili kliknite na KONTAKT za rezervaciju termina, radno vrijeme i mapu.
Osim Prozirnog aparatića u ŠkodaDENTu možete pronaći i suvremene ortodontske sustave : LINGVALNI APARATIĆ, SIX MONTH SMILES i INMAN ALIGNER. Riješite kratki upitnik i odmah saznajte koji Vam aparatić može pomoći: KVIZ Imate prijatelje koje bi ovaj članak mogao zanimati? Svakako ga podijelite! Hvala 🙂

Pin It on Pinterest