Zubni renDgen

Digitalna tehnologija za minimalne doze zračenja
Dental CBCT

Zubni (dentalni) CT – CBCT – 3D snimka čeljusti

Zubni CT (CBCT) je 3D snimka čeljusti koja nam omogućuje najdetaljniji trodimenzionalni uvid u anatomske strukture i igra ključnu ulogu u dijagnostici, te implantološkom i ortodontskom planiranju. Za razliku od Ortopana koji je dvodimenzionalan, zubni CT prikazuje kost u sve tri dimenzije, kao i njenu gustoću. Na taj način možemo otkriti patološke procese koji na 2D snimkama mogu ostati prikriveni, kao i detaljno planirati poziciju, dubinu i nagib dentalnih implantata. U ortodonciji se 3D snimka koristi u planiranju terapije, posebice kod zbijenosti zuba gdje se odlučujemo između širenja zubnog luka i vađenja pojedinih zuba.

ŠkodaDENT je opremljen modernim digitalnim CBCT uređajem koji emitira najmanju dozu zračenja. Uređaj može istovremeno proizvesti 2D i 3D snimku, te nema potrebe za dodatnim snimanjem. Stoga svim našim pacijentima uz CT snimku obje čeljusti, izrađujemo Ortopan GRATIS.

Ortopan – Digitalna panoramska snimka zuba

Ortopantomogram, ortopan ili panoramska snimka prikazuje istovremeno zube gornje i donje čeljusti s okolnim tkivima i strukturama. Smatra se osnovnom dijagnostičkom metodom u stomatologiji te se često izrađuje kao orijentacijska snimka pri prvom pregledu. Obavezna je u planiranju protetske terapije, u ortodonciji te oralnoj kirurgiji kod planiranja postavljanja implantata ili vađenja neizniklih zubi. Ortopan mogu snimiti i djeca jer je za djecu prilagođena manja količina zračenja. Jedina skupina koja ne se bi smjela snimati su trudnice, pogotovo u prvom tromjesečju. U Škodadentu koristimo najnoviju digitalnu tehnologiju, pa naši rendgeni imaju najmanju moguću dozu zračenja koja se ne smatra štetnom.

Retroalveolarna rendgen snimka zuba

Retroalveolarna snimka, „mala slika zuba“ prikazuje nekoliko zubi i okolnu kost. Koristi se kada je potrebno dobiti detaljan i kvalitetan prikaz određenog zuba. Na snimci je vidljiv cijeli zub od  krune do korijena, te kost oko vrška korijena. Dobra vidljivost područja oko vrška korijena važna je za planiranje i kontrolu endodontskog tretmana jer se na tom mjestu razvija upalna reakcija.

Bite-wing rendgen snimka zuba

Snimka s ugrizom u traku, „bite-wing“, je snimka na kojoj su vidljive krune nekoliko gornjih i donjih zubi u zagrizu. Na ovim snimkama ne vidi se područje oko vrška korijena, ali se izrazito dobro vide promjene na krunama zubi. Stoga se ova tehnika najčešće koristi za dijagnostiku karijesa koji se nalazi na dodirnim plohama susjednih zubi. Karijes na tom mjestu u ranoj fazi često nije vidljiv kliničkim pregledom, ali se može zapaziti na ovoj snimci. Preporučuje se u sklopu redovnih godišnjih pregleda.

Imaš pitanje? Tu smo!


    Pin It on Pinterest

    Share This