Zubne krunice (navlake)

CAD/CAM vrhunske cirkonske i keramičke krunice - Rijeka
Zubne krunice ili navlake služe za fiksnu estetsku nadoknadu vidljivog dijela zuba, bilo da se ugrađuju na prirodan korijen zuba ili na zubni implantat.
U stomatološkoj ordinaciji ŠkodaDENT – Rijeka koristimo CAD/CAM tehnologiju za izradu zubnih krunica.
Prema materijalu iz kojeg se izrađuju dijelimo ih u dvije osnovne grupe: bezmetalne zubne krunice i krunice s metalnom osnovom.

 Bezmetalne zubne krunice

Kao što im ime govori, bezmetalne zubne krunice u svom sastavu nemaju metala. U pravilu se koriste za visokoestetske protetske radove jer su njihova boja i propuštanje svjetlosti najsličnije prirodnim strukturama zuba.
U današnje vrijeme, kad je zahtjev za vrhunskom estetikom osmijeha sve veći, a s druge strane alergije na metal sve prisutnije, bezmetalne zubne krunice postaju najpopularniji izbor.
U ovu grupu zubnih krunica spadaju potpuno keramičke (press) krunice, cirkonske ili cirkon keramičke krunice, te kompozitne i akrilatne krunice.

Potpuno keramičke zubne krunice

Krunice izrađene u potpunosti od keramike (Press keramičke krunice) svojim optičkim karakteristikama (načinom odbijanja i propuštanja svjetla), najvjernije imitiraju svojstva prirodnog zuba. Ove krunice je gotovo nemoguće razlikovati od prirodnog zuba, zbog čega se koriste u vrhunskim estetskim rekonstrukcijama osmijeha.
Potpuno keramičke krunice se najčešće izrađuju kao pojedinačne navlake na prednjim zubima jer njihova čvrstoća nije dostatna za izradu većih mostova.
Obzirom da je press keramika (E-max keramika ) vrlo transparentna, poželjno je da zub na koji se ugrađuje ne bude izrazito taman i da nema metalnu nadogradnju (štift).

Cirkonske zubne krunice

Cirkon-oksid je materijal koji je donio revoluciju u estetsku stomatologiju jer svojom čvrstoćom i optičkim svojstvima omogućava idealan spoj estetike i funkcije.
Cirkonske krunice izrađuju se preciznom CAD/CAM kompjuterskom tehnologijom. Krunice se dizajniraju na računalu, nakon čega se frežu iz blokova cirkon-oksida pomoću vrlo preciznih robotskih freza – glodalica.
Cirkonske krunice mogu biti u cijelosti frezane iz cirkona, ili se cirkonska osnova dodatno individualizira slojem keramike.
Kako bi bili sigurni da će nove krunice savršeno pristajati na zube i zadovoljiti želje pacijenta, izrađuju se “probne” krunice. One su točna replika budućih zuba, samo su izrađene u “probnom” materijalu. Na taj način pacijent ima priliku vidjeti i isprobati nove krunice i prije njihove izrade u cirkonu, te aktivno sudjelovati u njihovom dizajnu i eventualnim korekcijama. Tek pošto smo sigurni da je pacijent zadovoljan oblikom novih zuba, te da su “pogođeni” veličina zuba i zagriz, frežu se zubne krunice iz cirkon-oksida.

Metal keramičke zubne krunice

Metal keramika je provjereni materijal koji se koristi dugi niz godina za rekonstrukcije prednjih i stražnjih zuba. Velika čvrstoća ovog materijala omogućava da se iz njega izrađuju mostovi sa većim rasponima.
Iako su novi bezmetalni materijali estetikom nadmašili metal keramiku, ona je i dalje materijal izbora za rekonstrukcije stražnjih zuba, mostove na implantatima, za izradu većih mostova sa manjim brojem zuba nosača, te za kombinirane fiksno-mobilne protetske radove.

Što su CAD/CAM zubne krunice?

Termin CAD/CAM (engl.: computer-aided design / computer-aided manufacturing) označava krunice dizajnirane i izrađene pomoću računala i robotskih freza – glodalica. Karakterizira ih vrlo visoka preciznost i vrhunska estetika. CAD/CAM tehnologija predstavlja vrhunac u planiranju, dizajniranju i izradi zubnih krunica.

Zubne krunice na implantatima

Zubni implantat je zamjena za korijen zuba i na njega je moguće ugraditi sve vrste zubnih krunica kao na prirodni zub.
Za krunice na implantatima u stražnjim regijama najčešće se koristi metal keramika, dok se cirkonske krunice najčešće koriste u zoni osmijeha. Da bi se osigurao što precizniji dosjed krunice na implantat, sve strukture se izrađuju CAD/CAM tehnologijom.
Kod imedijatnih radova na implantatima (All-on-4 i All-on-6), kod kojih implantate opterećujemo unutar 24 sata od ugradnje, preporučljivo je koristiti čvrste konstrukcije obložene laganim, mekim materijalima koji svojim fizikalnim karakteristkama amortiziraju žvačne sile i ublažavaju udarce na implantate.
Ceramage kompozitna keramika na titanskoj konstrukciji se pokazala idealnom kombinacijom.
Ceramage je materijal japanske tvrtke Shofu koji sadrži 73% cirkon-silikatne mikro keramike u organskom matriksu.
Keramika osigurava visoku estetiku i čvrstoću, dok organski matriks apsorbira udarce i doprinosi otpornosti na lomove.

Koji je postupak izrade zubne krunice?

Postupak počinje dokumentacijom postojećeg stanja zuba. Uzimaju se početni otisci, RTG snimke i fotografije zuba, te se bilježe sve želje pacijenta.
Ukoliko zub na koji dolazi nova krunica ima dotrajali ispun “plombu”, ista se zamijeni novom, dok se zubi kojima je karijes ugrozio živac liječe i nadograđuju.
Brušenjem se uklanja tanki sloj cakline koja će biti zamjenjena krunicom. U istoj posjeti se izrađuje privremena krunica.
U idućoj fazi uzima se otisak ili 3D sken zuba. Na osnovu otiska zubni tehničar izrađuje zubnu krunicu koja se u idućoj posjeti pričvršćuje na zub.
Do izrade konačnih krunica pacijent nosi privremene krunice, te u niti jednom trenutku nije bez zuba.
Postupak je bezbolan i najčešće gotov u dvije do tri posjete.
Zubne krunice dugotrajno osiguravaju svjež i privlačan osmijeh, te vraćaju izgubljenu žvačnu funkciju.

 

Cijena zubne krunice

Cijene zubnih krunica ovise o materijalu iz kojih su izrađene. U pravilu su cijene CAD/CAM krunica nešto više od standardnih zbog skupocijenih materijala i opreme na kojima se izrađuju. U ŠkodaDENTu – Rijeka se cijene krunica kreću od 100 do 330 €.
Pojedinačne cijene pogledajte u našem cjeniku u odjelcima Zubna protetika i Zubni implantati

Imaš pitanje? Tu smo!


    Pin It on Pinterest

    Share This