Veliki broj ljudi bira četkice prema boji i obliku, te nepravilno ili pretjerano četka zube. Često se koriste četkice sa tvrdim vlaknima, te se četkaju zubi uz jak pritisak i horizontalnim pokretima napred – nazad. Takav način četkanja nažalost dovodi do oštećenja zubnog mesa i zubne cakline.

Kakva nam četkica treba za učinkovito pranje zubi?

Temeljito pranje zubi kružnim pokretima i korištenje kvalitetne četkice s mekanim vlaknima omogućuje detaljno i učinkovito čišćenje zubi i desni. Zbog toga, idealna četkica mora sadržavati što veći broj vlakana mekane i guste teksture.

Koliko dugo i koliko često treba prati zube?

Pranje zubi bi trebalo trajati onoliko koliko je potrebno da se zubi očiste sa svih strana, te za prostore između zuba koristiti konac i interdentalne (međuzubne) četkice. Osim samih zuba, vrlo je važno oprati i zubno meso, kako bi se spriječila upala i krvarenje desni. Upravo je zbog toga važno da četkica bude mekana, kako bi masaža zubnog mesa bila nježna i bezbolna. Ukoliko vam četkica nakon nekoliko tjedana upotrebe izgleda “rascvjetalo”, to je siguran znak da koristite prejak pritisak i pogrešne pokrete.

Zube je potrebno prati barem dva puta dnevno kako bi se uklonio zubni plak ”biofilm” koji se sastoji od raznih vrsta bakterija. No vrlo je bitno napomenuti kako zube nije dobro prati neposredno nakon jela. Činjenica je da, zbog povišene kiselosti u usnoj šupljini zubna caklina postaje osjetljivija, pa se četkanjem može oštetiti. Stoga, osobito nakon konzumiranja jela koja sadrže šećer ili kiselinu (primjerice kolača i voća) s pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta.

Četkicu je potrebno dobro isprati i osušiti te mijenjati svaka 3-4 mjeseca, kako bi se spriječila pojava bakterija koje narušavaju zdravlje zubi i usne šupljine.

Pin It on Pinterest