Prirodni način ispravljanja zubi i čeljusti

Iz daleke Australije nam dolazi revolucionalni način ispravljanja nepravilnosti u nicanju zubi i razvoju čeljusti kod djece i adolescenata. Dentalne nepravilnosti poput “krivih” zubi, nepravilan profil lica, loš izgovor pojedinih glasova, pogrbljeno držanje, te drugi ortodontski problemi, predstavljaju izazov za mnogu djecu i njihove roditelje. Sada postoji inovativna metoda koja omogućuje efikasno rješenje ovog problema – Myobrace.

profil

Kako djeluje Myobrace?

Myobrace je mobilni aparatić koji je usmjeren na otklanjanje uzroka krivih zuba i nepravilnog zagriza. Koristi se kao preventivni predortodontski tretman za ispravljanje nepravilnosti čeljusti, zubi i profila lica, na prirodan i potpuno neinvazivan način.

Terapija Myobrace-om kod djece često otklanja potrebu za naknadnom terapijom fiksnim aparatićem i za vađenjem zdravih zuba, jer otključava prirodni rast i razvoj. Tretman je najprikladniji za djecu u dobi od 5 do 15 godina i uključuje korištenje serije mekih, prozirnih aparatića koji se nose 1-2 sata svaki dan i noću tijekom spavanja, uz provođenje miofunkcionalnih vježbi.

Aparatić djeluje na mišiće jezika, obraza i usana, kako bi ih potaknuo da se pravilno pozicioniraju tijekom svakodnevnih aktivnosti poput gutanja i govora. Osim toga, Myobrace vježbe koje se provode uz nošenje aparatića pomažu u jačanju mišića lica i čeljusti te poboljšanju općeg oralnog zdravlja. Myobrace djeluje na principu stimuliranja prirodnog rasta i razvoja zubi i čeljusti, te poboljšava mišićni tonus i disanje. Ovo je važno jer nepravilan zagriz i disanje kroz usta mogu dovesti do različitih problema, uključujući glavobolje, bol u vratu i leđima, pogrbljenu posturu, hrkanje i opstruktivnu apneju u snu.

Što je miofunkcionalna ortodoncija?

Koncept miofunkcionalne ortodoncije naglašava prirodno korigiranje disfunkcionalnih mišića lica i čeljusti kako bi se postigao zdrav osmijeh.
Myobrace pristupa oralnom problemu na drugačiji način; umjesto klasičnog ortodontskog pomaka zuba, usmjeren je na otklanjanje nepodesnih navika odnosno tzv. miofunkcionalnu terapiju. 

Ciljevi miofunkcionalne terapije su ispravljanje načina disanja, funkcije oro-facijalnih mišića, te oblika zubnog luka i položaja zuba. Myobrace traineri su naprave koje poboljšavaju cjelokupan izgled lica. Zabavnim, interaktivnim vježbicama potiču se djeca da sama ispravljaju nepodesne navike koje im uzrokuju krive zube.

Lista čekanja na ortodontski aparatić

Često se potreba za korekcijom ne prepozna na vrijeme, ili se terapija odgađa zbog čekanja na “listi za aparatić”. Nažalost, sa svakom godinom se značajno  smanjuje prilika za utjecaj na razvoj čeljusti djeteta. Dok se dočeka aparatić, za korekciju nekih čeljusnih nepravilnosti je već prekasno, jer na razvoj čeljusti možemo utjecati samo dok kosti rastu. Nakon tog perioda, više nije moguće stimulirati čeljust da se razvija u određenom smjeru, već fiksnim aparatima samo pomičemo zube unutar zadanog čeljusnog okvira. Za ortodontsku korekciju većih nepravilnosti zagriza i profila tada je kasno, te je korekcija moguća samo kirurškim putem.

Ako je Vaše dijete na listi čekanja za aparatić, miofunkcionalna terapija Myobrace može pripremiti uvjete za najbolji mogući ishod buduće fiksne ortodontske terapije.

Dovedite dijete na pregled ako primjetite neku od ovih pojava

 • Često otvorena usta
 • Disanje na usta u snu
 • Zadah
 • Hrkanje
 • Nepravilan izgovor ili “šuškanje”
 • Uvučenu bradu
 • Isturenu bradu
 • Asimetriju lica
 • Jezik koji proviruje prilikom gutanja i govora
 • Kontrakciju donje usne prilikom gutanja
 • Pogrbljena leđa
 • Držanje glave ispred ili iza tijela
 • Držanje glave nagnuto na stranu
 • Škrgutanje zubima
 • Crvene desni ili krvarenje prilikom četkanja
 • Česte glavobolje ili bolove u vratu
 • Nepravilno disanje
 • Zaustavljanje disanja u snu

ZANIMLJIVA ČINJENICA

Jezik je jedan od najjačih mišića u našem tijelu i može ispoljiti silu do 500 g (5N). Usne mogu djelovati silom od 100-300 g, dok je za pomicanje zuba dovoljna sila od samo 1,7 g.

Myobrace rezultati prije i poslije

Slučaj 1. PRIJE

Slučaj 1. POSLIJE

Slučaj 2. PRIJE

Slučaj 2. POSLIJE

Slučaj 3. PRIJE

Slučaj 3. POSLIJE

Fotografije slučajeva su preuzete sa stranica proizvođača Myobrace.com

Faze Myobrace terapije

1. faza – otklanjanje nepodesnih navika

Preko 90% pacijenata koji trebaju ortodontsku terapiju imali su, ili još uvijek imaju neku od nepodesnih navika kao što su disanje na usta, sisanje palca, dugotrajno korištenje dude, infantilno gutanje i slično. Stoga je prva faza terapije usmjerena upravo otklanjanju uzroka krivih zuba.

Cilj ove faze je potaknuti:
+ disanje na nos umjesto na usta
+ držanje jezika u ispravnom položaju
+ pravilno gutanje
+ spajanje usana u mirovanju

Myobrace trainer nosi se noću i 1-2 sata preko dana, te se provode miofunkcionalne vježbe.

2. faza – poticanje razvoja čeljusti

Uz otklanjanje nepodesnih navika, nekoj djeci je potrebno dodatno proširiti gornju čeljust, kako bi zubi imali dovoljno mjesta. Cilj ove faze je poticanje rasta i razvoja čeljusti.
Kod djece koja imaju izrazito suženje čeljusti se često u ovoj fazi uz Myobrace koriste dodatne ortodontske naprave.

3. faza – ispravljanje položaja zuba

U ovoj fazi terapije nakon otklanjanja nepodesnih navika i stimulacije razvoja čeljusti, pristupamo fazi ravnanja zuba. Myobrace aparatići u ovoj fazi imaju utore za pravilan smještaj zuba. S nicanjem zadnjih trajnih zuba uvodi se Myobrace for Teens, a kod jačih nepravilnosti uvodimo i fiksni aparat, uz kojeg se može koristiti Myobrace for Braces. Važno je napomenuti da sustav Myobrace nije zamjena za fiksni aparat, već priprema i dopuna kako bi osim ravnih zuba dijete doseglo svoj razvojni optimum u izgledu lica i profila. Suradnja djeteta i redovito nošenje aparata su ključni za uspjeh terapije. Ukoliko je potrebna i fiksna terapija nakon Myobrace-a, ona traje kraće, učinkovitija je, češće bez vađenja zuba, a rezultati su stabilniji.

4. faza – održavanje rezultata

Retencija je zadnja faza terapije koja osigurava održavanje postignutih rezultata, te spriječava ponovnu pojavu nepravilnosti. Ukoliko su nepodesne navike u potpunosti otklonjene, fiksni žičani retainer najčešće nije potreban.

Učinci terapije Myobrace

 • Ispravlja nepodesne navike
 • Potiče pravilan razvoj čeljusti
 • Ispravlja zube
 • Optimizira razvoj lica i profila
 • Poboljšava cjelokupno zdravlje
 • Promiče zdrave prehrambene navike

Kako Myobrace pomaže djetetu?

Myobrace trainerima djeca vježbaju:

 • Disanje kroz nos
 • Ispravno pozicionirati jezik
 • Ispravno progutati
 • Držati usne spojenima

Prednosti Myobrace-a

 • Optimizira izgled lica i profila, a ne samo zuba
 • Rana intervencija: Myobrace se često koristi kod djece u dobi od 5 do 15 godina kako bi se ispravile dentalne nepravilnosti prije nego što se potpuno razviju. Ovaj rani tretman otklanja uzrok problema, a ne posljedicu, te može spriječiti potrebu za invazivnijim postupcima kasnije u životu.
 • Neinvazivnost: Za razliku od nekih naprava, Myobrace je neinvazivna opcija. Aparatići su udobni za nošenje i ne izazivaju bol ili nelagodu. Također, nema potrebe za vađenjem zubi kako bi se oslobodio prostor za ispravljanje nepravilnosti.
 • Poboljšanje oralnog zdravlja: Myobrace tretman ne samo da ispravlja nepravilnosti čeljusti, već također pomaže u poboljšanju općeg oralnog zdravlja.
 • Nema rizika od karijesa i upala
 • Terapija je povoljna
 • Tijekom Myobrace tretmana, pacijenti primjećuju poboljšanje u kvaliteti svog sna, bolju koncentraciju za učenje, manje bolova u vratu i leđima, te općenito osjećaju se bolje zbog poboljšane funkcije disanja. Također, zubi postaju pravilniji, a lice i profil skladniji.

FAQ – ČESTA PITANJA O MYOBRACE TERAPIJI

MOJE DIJETE JE KOD ORTODONTA NA LISTI ČEKANJA ZA APARATIĆ. MOŽE LI DOK ČEKA KORISTITI MYOBRACE?

Može. Myobrace otklanja uzrok krivih zuba, potiče razvoj čeljusti, ravna zube i optimizira izgled lica i profila. Često nakon Myobrace terapije više nema ni potrebe za fiksnim aparatom, ili je trajanje fiksne terapije kraće,  često bez potrebe za vađenjem zuba, te stabilnijeg rezultata. Nepodesne navike poput disanja na usta i nepravilnog načina gutanja su često glavni krivci zbijenih zuba.  Te se navike mogu i trebaju otkloniti što ranije da bi se spriječili ozbiljniji problemi sa zubima i zagrizom. Rana terapija postiže rezultate koje nije moguće postići nakon završenog rasta i razvoja. Myobrace će olakšati i skratiti buduću ortodontsku terapiju, a rezultat će biti bolji.

KOJE SE NEPRAVILNOSTI MOGU KORIGIRATI OVOM METODOM?

Myobrace je primarno miofunkcionalna naprava koja djeluje na mišiće usana, obraza i jezika. Cilj terapije je da omogući nesmetan razvoj čeljusti, te optimizira izgled lica i profila. Tako uspostavljena ravnoteža u pritisku obraza i jezika na zube, omogućuje da se oni prirodno poravnaju, čeljusti postignu sklad u zagrizu, a lice pravilan profil. Za korekciju manjih nepravilnosti u položaju samih zuba, dodatno se u bilo kojoj fazi života mogu koristiti naprave predviđene za takve korekcije. To mogu biti razne vrste fiksnih aparatića, lingvalni aparatić ili prozirni aparatić Clear Aligner.

MOGU LI KOD VAS DOBITI APARATIĆ NA TERET HZZO-A?

Ne, naš ugovor sa HZZO-om pokriva opće stomatološke usluge. Kod nas je moguće obaviti ortodonciju privatno, bez liste čekanja, ili možemo izdati uputnicu za ortodontsku terapiju na teret HZZO-a kod ugovornog ortodonta.

KOLIKO TRAJE MYOBRACE TERAPIJA?

Trajanje terapije ovisi o težini nepravilnosti koju treba korigirati. Obično traje između 6 i 18 mjeseci.

KOLIKO SU ČESTE KONTROLE ZA VRIJEME MYOBRACE TERAPIJE?

Kontrole su obično jednom mjesečno

KOJA JE CIJENA MYOBRACE TERAPIJE?

Cijena jedne faze miofunkcionalne terapije, koja se sastoji od Myobrace trainera s kontrolnim pregledima i vježbicama, iznosi 200 €.
Tijekom terapije se obično izmijeni 2 do 4 naprave, s razmacima od nekoliko mjeseci. Terapiju je moguće plaćati po fazama kako se izmjenjuju naprave, gotovinski ili kartično na rate. Za avansno gotovinsko plaćanje cijele terapije odobravamo 5% popusta.

MOŽE LI SE PLAĆATI U RATAMA?

Da, moguće je obročno plaćanje.

KAKO MOGU ZNATI TREBA LI MOJE DIJETE APARATIĆ ZA ZUBE?

Glavni čimbenici koje treba uočiti su često otvorena usta tijekom dana ili tijekom noći, zadah, prisutnost zbijenih zuba, razmaci između zuba, uvučena ili isturena  brada, nepravilan izgovor i “šuškanje” pri izgovoru sibilanta, jezik koji proviruje kod gutanja i govora, škrgutanje zubima, pogrbljena leđa, postura s držanjem glave iza ili ispred tijela, hrkanje, glavobolje i slično. Nepravilnosti u međučeljusnim odnosima koje mogu uzrokovati probleme sa zglobovima i mišićima, glavobolju i bolove u vratu, pacijentima nije uvijek jednostavno prepoznati. Najbolje je obaviti pregled kod stomatologa.

BOLI LI MYOBRACE TERAPIJA?

Ne, terapija Myobrace trainerima ne boli.

OŠTEĆUJE LI MYOBRACE ZUBE?

Ne. Myobrace traineri su mekani i ne oštećuju zube.

HOĆE LI MYOBRACE UZROKOVATI KARIJES ILI UPALU DESNI?

Ne, Myobrace ne uzrokuje karijes. Pacijenti su tijekom terapije pod stalnim nadzorom, te se aparatić formira na način da omoguči potpuno očuvanje zubnog i parodontnog zdravlja.

MOŽE LI SE KORISTITI MYOBRACE AKO NEDOSTAJU POJEDINI ZUBI?

Može. Prilikom izmjene mliječnih zuba djeci često nedostaju pojedini zubići, ali to ne ometa funkcioniranje Myobrace trainera.

MOJE DIJETE OTEŽANO DIŠE NA NOS. MOŽE LI SE KOD NJEGA PROVODITI MYOBRACE TERAPIJA?

Može. Postoje aparatići prilagođeni za djecu koja ne mogu disati na nos.

Imaš pitanje? Tu smo!


  Pin It on Pinterest