U našem kliničkom radu svakodnevno susrećemo pacijente koji nam dolaze zbog problema prekomjernog trošenja zuba. Osim narušene estetike, pacijenti se žale na zubnu preosjetljivost, a u slučajevima jake istrošenosti na bolove u zubima, žvačnim mišićima ili čeljusnim zglobovima.

Uzroci prekomjernog trošenja zuba

Uzroci prekomjernog trošenja zuba mogu biti fizičko-mehaničke ili kemijske prirode.  Prema uzroku razlikujemo četiri skupine nekarijesnih oštećenja:
abfrakcija

Abfrakcija – gubitak cakline u području zubnog vrata (blizu zubnog mesa) koji nastaje kod nepravilnog zagriza kao posljedica naprezanja unutar zuba.

abrazija

Abrazija– prekomjerno trošenje cakline kao posljedica žvakanja vrlo tvrde hrane, kod prekomjerne oralne higijene uz nepravilno linearno četkanje zuba, ili kod osoba koje grickaju nokte, olovku, sjemenke i sl.

atricija

Atricija– trošenje cakline prilikom kontakta sa zubima suprotne čeljusti. U ovu skupinu nekarijesnih  oštećenja zuba spada bruksizam – psihogeno uvjetovano škripanje i stiskanje zubi pogotovo noću kao posljedica stresnog i ubrzanog načina života i rada.

erozija

Erozija– kemijsko oštećenje cakline kiselinom kod osoba koje pate od želučanog refluksa (žgaravice), učestalog povraćanja (kod bulimije ili tijekom trudnoće), kod osoba koje učestalo konzumiraju jako kisele napitke (citrusne sokove, coca-cola, alkohol), te kod profesionalnih plivača i kušača vina.

Posljedice prekomjernog trošenja zuba

Prekomjerno trošenje zuba može dovesti do:

 • osjetljivosti na hladno, slatko ili kiselo
 • povlačenja zubnog živca, a u težim slučajevima i propadanja živca
 • povećane mogućnosti za lom zuba i ispadanje zubnih ispuna
 • skraćivanja vidljivog dijela zuba što narušava estetiku osmjeha
 • nemogućnosti pravilnog žvakanja i izgovora pojedinih glasova
 • promjene u međučeljusnim odnosima i raspodjeli žvačnih sila (poremećaj zagriza)
 • snižavanja donje trećine lica što doprinosi starijem izgledu
 • problema u čeljusnim zglobovima, mišićima, ušima, pa čak i kralježnici
 • tjeskobe, smanjenog samopouzdanja i poteškoća u socijalnim kontaktima
prepless-veneers

Prije i poslije izrade ljuskica i krunica bez brušenja zuba.

Liječenje istrošenih zuba

Neovisno o uzroku prekomjernog trošenja zuba, izgubljeno zubno tkivo potrebno je nadoknaditi. Jednom kad se istroši zubna caklina, dolazi do ubrzanog trošenja preostalog unutarnjeg zubnog tkiva – dentina, koji je mekše građe. Ukoliko se zub ne zaštiti na vrijeme, daljnje trošenje uzrokovat će povlačenje i propadanje zubnog živca, što može dovesti do gubitka zuba.

Standardna protetika – zubna krunica

Standardni način liječenja istrošenosti zuba koji se svakodnevno koristi u gotovo svim ordinacijama dentalne medicine je izrada zubne krunice (navlake). Postupak podrazumijeva brušenje tog zuba u oblik stošca kako bi se na njega mogla navući krunica. Ukoliko je zub istrošen do zubnog živca, potrebno ga je devitalizirati (izvaditi živac), te u korijen zuba ugraditi “štift” – nadogradnju koje će nositi krunicu.

Aditivna stomatologija – ljuskice i krunice bez brušenja zuba

Mnogi pacijenti ne žele brusiti svoje zube i stavljati “navlake”, već žele što dulje zadržati prirodno stanje, odgađajući zahvat dok oštećenje na zubima ne počne uzrokovati bol.
Srećom, danas imamo i alternativu klasičnoj zubnoj protetici, a to je aditivna stomatologija (adicija=dodavanje). Materijali novije generacije omogućuju nam da zube nadogradimo, bez prethodnog brušenja i bez izrade klasičnih krunica. Ovi materijali lijepe se na preostali dio zuba i nadoknađuju samo njegov izgubljeni dio.

3 step aditivna tehnika dr. F. Vailati

U ŠkodaDENTu koristimo 3 STEP tehniku koju je razvila dr. Francesca Vailati dugogodišnjim kliničkim istraživanjem aditivne stomatologije na Sveučilištu u Ženevi. Koliko je njena metoda uspješna i prepoznata od struke najbolje govori činjenica da su mnogi njeni pacijenti ugledni švicarski stomatolozi, koji i sami žele nadograditi svoje istrošene zube bez brušenja.
Tehnika se sastoji od tri faze – koraka, kojima je moguće bez brušenja zuba, na potpuno bezbolan i siguran način, obnoviti istrošene zube i uljepšati osmijeh:

initial

1.KORAK- 3D SCAN

Postupak započinje detaljnim pregledom cijelog žvačnog aparata u mirovanju i u funkciji, rtg snimkama, fotografijama i otiscima ili 3D skeniranjem zuba i zagriza. Svi podaci objedinjuju se digitalnom CAD/CAM tehnologijom pomoću koje dizajniramo novi osmijeh i korigiramo istrošeni zagriz našeg pacijenta.

mock-up

2.KORAK- MOCK UP

Izrađuju se modeli obnovljenih zuba (pomoću 3D printera) i na idućem terminu pomoću silikonskog kalupa prenosimo naš dizajn direktno na zube pacijenta (mock-up). Na taj način pacijent ima priliku vidjeti kako će izgledati njegov novi osmijeh, ali i osjetiti novi povišeni zagriz. Kako bi utvrdili da nova visina odgovara čeljusnim zglobovima i mišićima, ostavljamo pacijentu privremene nadomjestke na stražnjim zubima kroz period adaptacije.

final

3.KORAK- NADOGRADNJA ZUBA - LJUSKICE I KRUNICE

Konačna nadogradnja istrošenih zuba prema obliku privremenog nadomjestka, ali u trajnom materijalu. Svaki zub zasebno se nadograđuje injektiranjem materijala uz pomoć prozirnog silikonskog kalupa, ili se cementiraju nadogradnje (ljuskice) izrađene CAD/CAM tehnologijom. Proces je potpuno bezbolan, ali može trajati i nekoliko sati, ovisno o broju zuba koji se nadograđuju.

Prednosti aditivne tehnike:

 • neinvazivna i potpuno bezbolna metoda ( nije potrebna ni anestezija, jer se zubi ne bruse)
 • očuvanje svog zdravog zubnog tkiva
 • vrlo prirodni konačni rezultat
 • potpuno bezmetalne ljuskice i krunice
 • materijal ne djeluje abrazivno na zube suprotne čeljusti i troši se slično prirodnoj zubnoj caklini
 • jednostavna korekcija u slučaju manjih oštećenja
 • ne nadražuje zubno meso i parodont

Nedostaci aditivne tehnike:

 • Potrebno je povremeno ispolirati i obnoviti površinu ljuskica i krunica
 • Moguća su površinska obojenja pigmentima iz hrane, pića ili cigareta.
 • Moguće je trošenje materijala u skladu s trošenjem preostalih površina zuba.

LJUSKICE BEZ BRUŠENJA – najčešća pitanja

DA LI ADITIVNA NADOGRADNJA ZUBA BOLI?
Ne. Obzirom da se zubi ne bruse, za aditivnu tehniku nije potrebna ni anestezija. Tu postoje i neke iznimke, kao npr. ukoliko zub ima dotrajalu “plombu”, krunicu ili karijes, isti će se prije nadogradnje ukloniti pod lokalnom anestezijom.
ZUBI SU MI KRIVI. MOŽE LI OVA TEHNIKA ISPRAVITI ZUBE ?
To je moguće, ukoliko se radi o manjim nepravilnostima u položaju zuba. Kod većih odstupanja preporućuje se prethodna ortodontska terapija, koja ne mora biti dugotrajna. Postoji niz vrlo diskretnih ortodontskih tehnika za odrasle koje redovito koristimo prije aditivne nadogradnje zuba, kako bi postigli vrhunski estetski rezultat.
NE MOGU ZAMISLITI KAKO ĆU IZGLEDATI S NOVIM ZUBIMA. MOGU LI IH VIDJETI UNAPRIJED?
Naravno. Prije ugradnje definitivnog materijala, možete vidjeti kako Vaš novi osmijeh izgleda na računalu, te ga isprobati na Vašim zubima. Sve Vaše želje i komentare bilježimo i ugrađujemo u dizajn, sve dok niste u potpunosti zadovoljni.
KOLIKO TRAJE PROCES NADOGRADNJE ZUBA LJUSKICAMA?

Za nadogradnju samo prednjih zuba (cca 7 dana):
1. posjeta: pregled, fotografije, otisci, skeniranje
2. posjeta (nakon par dana): mock-up (proba). Ukoliko nisu potrebne korekcije može se odmah ugraditi definitivni rad.
3. posjeta (nakon par dana): dodatno poliranje i uštimavanje zagriza

Za nadogradnju svih zuba (cca 2 mjeseca):
1. posjeta: pregled, fotografije, otisci, skeniranje
2. posjeta (nakon par dana): mock-up (proba). Ugradnja privremenog rada za period prilagodbe na novi povišeni zagriz.
3. posjeta (nakon 1-2 mjeseca): ugradnja definitivnog rada
4. posjeta( nakon par dana): dodatno poliranje i uštimavanje zagriza

KOJA JE CIJENA ADITIVNE NADOGRADNJE ZUBA LJUSKICAMA I KRUNICAMA?

Ovisno o opsegu oštećenja aditivne ljuskice i krunice iznose 180 – 220 € po zubu.

MOGU LI PLATITI LJUSKICE NA RATE?

Naravno. Nudimo razne opcije obročnog plaćanja. Više o mogućnostima plaćanja pročitajte na stranici: CJENIK

IMAJU LI ADITIVNE LJUSKICE GARANCIJU?

Da. Garancija na aditivnu nadogradnju iznosi 2 godine, osim u slučaju jakog bruksizma kod kojeg su oštećenja zuba, te svih vrsta protetskih radova očekivana.

KOLIKO TRAJU ADITIVNE LJUSKICE I KRUNICE?

Aditivne nadogradnje nemaju rok trajanja, uz redovno održavanje i kontrole mogu trajati godinama. S vremenom će se materijal trošiti slično trošenju prirodnog zuba, ali ga je moguće ponovo dograditi prije nego se do kraja istroši. Na taj način zub pokriven nadogradnjom ostaje trajno zaštićen.

Pin It on Pinterest