Zubna protetika

Koliko Vam zuba nedostaje? Imamo riješenje za svaki problem!

Kad nedostaje jedan zub

Keramička krunica na zubu

Ukoliko zubu nedostaje vidljiv dio, ali još uvijek postoji zdrav korijen, moguće je nadograditi zub i na njemu izraditi keramičku krunicu. Ona može biti izrađena na metalnoj (standard) ili cirkonskoj osnovi, ili može biti od čiste keramike (press)

Keramička krunica na implantatu

Najbolji način nadoknade zuba jer ne moramo brusiti zube kao kod izrade mosta. Implantat se ugrađuje u čeljust, te je nakon perioda integracije spreman za prihvat nadogradnje i krunice. Ugradnja implantata spriječava:
– propadanje (atrofiju) kosti
– naginjanje susjednih zuba
– izrastanje zuba iz suprotne čeljusti

Keramički most – 3 člana

Podrazumjeva brušenje najčešće 2 zuba koji služe kao nosači mosta. Most se na nosače cementira i pacijent ga ne može skidati (fiksni rad). Spriječava:
– naginjanje susjednih zuba
– izrastanje zuba iz suprotne čeljusti
– rasklimavanje preostalih zuba
– pretjerano trošenje ostalih zuba

Kad nedostaje više zuba

Most na implantatima

Ukoliko nedostaje nekoliko zuba u nizu, moguće je postaviti implantate i na njima umjesto zasebnih krunica izraditi most. Npr. 2 implantata mogu nositi 3-4 zuba.

Keramički most na zubima

Podrazumjeva brušenje 2 ili više zuba (nosača). Most se cementira na izbrušene zube i nadoknađuje zube koji nedostaju. Osnova mosta može biti metalna, zlatna, titanska ili cirkonska.

Kombinirani fiksno – mobilni rad

Sastoji se od fiksnog dijela (zubi – najčešće prednji presvučeni navlakama) i mobilnog dijela ( parcijalna proteza). Proteza se za most kopča specijalnim sakrivenim zglobnim vezama, koje osiguravaju stabilnost mobilnog dijela i visoku estetiku.

Parcijalna proteza

Poznata ” wironitka” je mobilno riješenje koje se za preostale zube drži vanjskim kvačicama. Estetski i statički nije vrijedna kao kombinirani rad, ali je cijenom povoljnija.

Savitljiva proteza

Karakterizira ju elastičnost zbog koje je ovu protezu gotovo nemoguće slomiti. Kvačice mogu biti izrađene u boji zubnog mesa ili zuba, pa je i estetika vrlo dobra.

Proteza na teleskopima

Ovaj rad nazivamo još i “most na skidanje”, a izrađuje se u slučajevima kad je preostalo premalo zubi za retenciju klasičnog mosta. Na zube se cementiraju specijalne navlake (najčešće zlatne), koje služe za prihvat i retenciju proteze.

Kad nedostaju svi zubi

All-on-four i All-on-six

Podrazumjeva implantaciju 4 -6 implantata i imedijatnu izradu fiksnog protetskog rada u jednom danu. Ova inovativna tehnika idealna je u slučajevima nedostatka kosti u stražnjim regijama čeljusti. Implantira se u prednji dio čeljusti, tamo gdje kvaliteta i količina kosti osigurava stabilitet. Privremeni most se izrađuje od akrilata i na postavljene implantate se pričvrsti specijalnim vijcima. Cijeli postupak je gotov u istom danu. Rad se nakon 6 mjeseci zamijeni definitivnim.

Hibridna proteza sidrena na 2-4 implantata

U gornjoj čeljusti se postavljaju 4 a u donjoj 2-4 implantata sa posebnim nadogradnjama u obliku kopči za koje se učvrsti proteza. Takva proteza nema nepce i vrlo je ugodna za pacijenta. Estetika ovog rada je vrlo visoka, a higijena jednostavna obzirom da protezu pacijent može skidati.

Keramički most na implantatima

Fiksno protetsko riješenje najviše kvalitete. Izrađuje se na najmanje 6 implantata, a može biti na metalnoj ili cirkonskoj osnovi. Vrlo često je tijrkom kirurške faze ovakvog rada neophodno povećanje koštanog grebena (sinus lift).

Potpuna proteza na mini implantatima

U slučaju vrlo resorbirane (tanke) čeljusti ugrađuju se mini implantati koji služe za prihvat i stabilizaciju potpune proteze. Ukoliko pacijent već ima zadovoljavajuće proteze moguće je iste prilagoditi na postavljene implantate. Mini implantati se često postavljaju kroz zubno meso (flapless) bez rezova i šavova, pa je oporavak puno lakši, bez bolova i oticanja.

Imaš pitanje? Tu smo!


    Pin It on Pinterest

    Share This