Potpuna bezubost predstavlja značajan teret za oralno zdravlje i povezana je sa smanjenjem sveukupnog zdravlja i kvalitete života. Proteze sidrene na implantatima nude niz bitnih prednosti u usporedbi s konvencionalnim protezama. ” All on 4 ” koncept liječenja omogućuje trenutnu opskrbu fiksnim mostom u obje čeljusti, trenutnu funkciju i estetiku, značajno smanjenje troškova i vremena liječenja, s predvidivim dugoročnim rezultatima i zadovoljstvom pacijenta. Kod tradicionalne terapije implantatima, potrebno je razdoblje od približno 3 mjeseca od ugradnje implantata do opskrbe protetskim radom, dok je kod All on 4 metode to izvedivo unutar 24 sata. Pacijent se već idućega dana vraća svojim svakodnevnim aktivnostima.
Potpuno bezube čeljusti često karakterizira nedostatak kosti. U tom slučaju je kod tradicionalne terapije implantatima potrebno presađivanje ili povećanje kosti prije ili za vrijeme postavljanja implantata. Tehnike povećanja (augmentacije) kosti kao što su podizanje dna sinusa (sinus lift) u gornjoj čeljusti , vertikalna augmentacija ili transpozicija živca u donjoj čeljusti značajno povećavaju troškove i vrijeme liječenja. Alternativa je All on 4! All on 4 konceptom izbjegavaju se problematične anatomske strukture, te omogućuje postavljanje dužih implantata u kvalitetniju kost prednje regije. Čine ga dva ravna (aksijalna) implantata u prednjoj regiji i dva nagnuta implantata u stražnjoj regiji. Nagnuti stražnji implantati su ključne komponente ovog koncepta, jer se njima u donjoj čeljusti izbjegava implantiranje u područje donjeg alveolarnog živca, dok se u gornjoj čeljusti izbjegava implantacija u područje maksilarnih sinusa.
All on 5 i All on 6 su inačice iste metode s jednim ili dva implantata više, koje se preporučuju kod slabije kosti, posebno u gornjoj čeljusti. Odmah nakon ugradnje implantata izrađuje se privremeni most, pričvršćen za implantate vijcima. Ukoliko pacijent već nosi proteze, iste se mogu prilagoditi i pretvoriti u privremeni most. Nakon perioda oseointegracije od 3 do 6 mjeseci, izrađuje se definitivni rad. Uspješnost metode je oko 98 %.
“Nitko ne bi trebao umrijeti sa zubima u čaši!” – Prof. Branemark (otac moderne implantologije)

Pin It on Pinterest